Владимир Каролев: Трябва ни спешно решение за „Зелената сделка” иначе 40 % от енергийните ни мощности просто ще изчезнат

В анализ за сайта „Офнюз” икономистът Владимир Каролев изразява своите сериозни опасения от възможността България да бъде изправена пред дефицит на електрическа енергия и да се наложи внос, ако не се вземат бързи и адекватни мерки за решаване на проблема с въглеродните емисии. Ето какво пише Каролев:

„В българския План за възстановяване и устойчивост има от пиле мляко – ще се санират от психиатрии през панелни блокове до старчески домове, ще конкурираме с нови държавни фирми и държавни софтуери Google и Microsoft, ще правим пречиствателни станции по села и паланки, ще купуваме вагони и всякакви лаборатории за безбожни пари, и т.н.

Но в плана, който уж цели създаване на по-зелена икономика с по-ниски въглеродни емисии, няма пари за едно нещо – някакъв метод за справяне с емисиите от енергетиката и индустрията. А реално след 2025 г. при влизането на Зелената сделка в сила именно това ще е проблемът на страната ни – държавата няма да може да подпомага ТЕЦ-овете и 30-40% от електроенергията ни ще изчезне.

Площи за вятърни централи у нас няма (планините и бреговете са в натура 2000), излишен ток за съхранение под формата на водород няма, ядрени централи в напреднал стадий на строеж няма, всъщност не е ясно дори колко са ни “дебели” жиците по границата, ако се наложи да внасяме гигантски количества ток… Та затова възможните и реалистични решения за Зелената сделка в България са силно ограничени и те със сигурност няма да изникнат от харизването на половин МИЛИАРД лева на МВР за изработка на софтуери, които Google предлага от 20 години…”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG