Владимир Каролев: Трябва ни спешно решение за „Зелената сделка” иначе 40 % от енергийните ни мощности просто ще изчезнат

В анализ за сайта „Офнюз” икономистът Владимир Каролев изразява своите сериозни опасения от възможността България да бъде изправена пред дефицит на електрическа енергия и да се наложи внос, ако не се вземат бързи и адекватни мерки за решаване на проблема с въглеродните емисии. Ето какво пише Каролев:

„В българския План за възстановяване и устойчивост има от пиле мляко – ще се санират от психиатрии през панелни блокове до старчески домове, ще конкурираме с нови държавни фирми и държавни софтуери Google и Microsoft, ще правим пречиствателни станции по села и паланки, ще купуваме вагони и всякакви лаборатории за безбожни пари, и т.н.

Но в плана, който уж цели създаване на по-зелена икономика с по-ниски въглеродни емисии, няма пари за едно нещо – някакъв метод за справяне с емисиите от енергетиката и индустрията. А реално след 2025 г. при влизането на Зелената сделка в сила именно това ще е проблемът на страната ни – държавата няма да може да подпомага ТЕЦ-овете и 30-40% от електроенергията ни ще изчезне.

Площи за вятърни централи у нас няма (планините и бреговете са в натура 2000), излишен ток за съхранение под формата на водород няма, ядрени централи в напреднал стадий на строеж няма, всъщност не е ясно дори колко са ни “дебели” жиците по границата, ако се наложи да внасяме гигантски количества ток… Та затова възможните и реалистични решения за Зелената сделка в България са силно ограничени и те със сигурност няма да изникнат от харизването на половин МИЛИАРД лева на МВР за изработка на софтуери, които Google предлага от 20 години…”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email