МАЕ очаква рекорден ръст на възобновяемите енергийни източници през 2022 година

Нарастващите опасения относно енергийната сигурност и изменението на климата ще стимулират нов рекорден капацитет за генериране на енергия от възобновяеми източници през 2022 г., прогнозира в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде Ройтерс.

МАЕ прогнозира, че през тази година в световен мащаб ще влязат в експлоатация 320 хиляди мегавата от възобновяеми източници, което е еквивалентно на най-високото общо годишно енергийно търсене в Германия и повече от предишния рекорд от 295 хиляди мегавата през 2021 г.

Допълнителните мощности през миналата година, които бяха движени от растежа на слънчевата енергия в Китай и Европа, надхвърлиха очакванията на базираната в Париж агенция, посочва МАЕ в новия си доклад за възобновяемите енергийни източници.

“Развитието на енергийния пазар през последните месеци – особено в Европа – доказа още веднъж основната роля на възобновяемите източници за подобряване на енергийната сигурност, в допълнение към тяхната добре установена ефективност при намаляване на емисиите”, отбеляза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Въздействието на пандемията Covid-19 и инвазията на Русия в Украйна доведоха до ръст на инфлацията към най-високи нива от няколко десетилетия насам и до покачване на цените на енергията в някои развити икономики, оставяйки управляващите да се борят да намерят по-евтина и надеждна енергия.

Растежът на енергията от възобновяеми източници обаче е възпрепятстван от трудности във веригата за доставки, добави МАЕ в своя доклад, като заяви, че цената на инсталирането на слънчеви фотоволтаични панели (PV) ще остане висока тази и следващата година поради по-високите цени на стоките и на транспортните разходи.

При липса на по-силни политики, растежът на възобновяемите енергийни източници се очаква да спре след години, тъй като напредък в слънчевата енергия се компенсира от спад с 40% при разширяване на хидроенергията и стабилен растеж при производството на вятърна енергия.

Според МАЕ ръстът на възобновяемите енергийни източници през 2021 г. беше воден от Китай, Европейския съюз и Латинска Америка, но изоставаше в Съединените щати.

Перспективи пред възобновяемите енергийни източници в САЩ са помрачени от несигурността спрямо новите стимули за ветровата и слънчевата енергия и от търговските действия срещу вноса на слънчевите фотоволтаични източници от Китай и Югоизточна Азия“, добавят се в Парижката агенция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ЕС иска огромен ръст на производството на панели – 42 пъти, за да изпълни целта от 420 хиляди мегавата мощности до 2030

Европейските производители на слънчева енергия ще се нуждаят от 42 пъти повече годишен производствен капацитет на фотоволтаични клетки, ако повишените

Прочетете повече »