Фотоволтаичните мощности в Италия – от 5 хиляди мегавата през 2025, до 57 хиляди през 2040

Ръстът на фотоволтаичния сектор в Италия през следващите 20 години ще бъде в геометрична прогресия. Базираният в Оксфорд център за анализир в енергетиката Aurora Energy Research очаква несубсидираният, слънчев, фотоволтаичен капацитет да достигне 57 GW в Италия до 2040 г. Според компанията споразуменията за закупуване на електроенергия ще бъдат основният инструмент, използван за намаляване на рисковете и получаване на финансиране.

От гледна точка на търсенето, основният двигател ще бъде натискът на заинтересованите страни. „Търсенето на PPA за корпоративни и комунални услуги може да достигне почти 60 TWh през 2030 г.,“ каза Матео Кориглиони, пазарен анализатор в Aurora Energy Research.

Броят на сделките нарасна значително през последната година. „Италия вече е близо до една трета от всички предложения за PPA на нашия пазар“, каза Флеминг Сьоренсен, вицепрезидент на базираната в Сиатъл LevelTen, най-голямата световна борса за PPA. „Те се издигнаха покрай Испания, Германия и Великобритания. Тя е начело в Европа през последните две тримесечия. “

„Това масивно изграждане се дължи на две основни причини“, отбеляза старшият анализатор на Aurora Микеле Сколаро. „От една страна, подобряване на икономиката с нарастващи цени на електроенергията и намаляване на технологичните разходи. От друга страна, настоящата схема за субсидиране не позволява на соларните централи, построени върху земеделски земи, да участват в търга за субсидии, оставяйки тези централи без алтернативи, освен да търгуват “.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG