Австралия вече с 3 милиона фотоволтаични централи върху покриви

Премиерът на Австралия Скот Морисън и министърът на енергетиката Ангъс Тейлър се опитват да наваксват със закъснелия си план за „ултра евтина слънчева енергия“, австралийците вършат работата си вместо тях, чупят повече рекорди този месец като достигнаха три милиона слънчеви инсталации на покриви.

Според доклада на Австралийския PV институт за национално проучване на приложенията за фотоволтаична енергия в Австралия, изготвен в партньорство с Международната енергийна агенция и публикуван миналата седмица, Австралия разполага с 22,3 хиляди MW инсталирана слънчева енергия към средата на 2021 г., което е почти 200 % ръст спрямо капацитета от 2017 г.

Нещо повече, Австралия инсталира рекордните 360 000 покривни системи през 2021 г., което е огромен ръст от 40% спрямо 2020 г. Според SunWiz, Съвета за чиста енергия (CEC) и Solar Citizens, тези инсталации са прехвърлили Австралия над границата от три милиона.

„Досега обикновените хора са свършили тежката работа по намаляването на въглеродните емисии, докато австралийското правителство протака“, каза националният директор на Solar Citizens Елън Робъртс. „Поради упоритата работа на австралийците, ние сме в добра изходна позиция да се превърнем в суперсила за чиста енергия.“

Главният изпълнителен директор на ЦИК Кейн Торнтън казва, че Австралия отдавна е световен лидер в домакинските слънчеви инсталации, помагайки на потребителите да намалят сметките си за електроенергия, намалявайки натиска върху енергийната мрежа по време на летния пик, намалявайки емисиите и играейки ключова роля в поддържането на икономиката.

„Средно повече от 41 слънчеви системи се инсталират на всеки час в Австралия, което се равнява на един панел на всеки 44 секунди“, каза Торнтън.

Анализаторът на слънчевия пазар Уоруик Джонстън, управляващ директор на SunWiz, каза, че преминаването на границата от три милиона слънчеви инсталации е забележителен крайъгълен камък. „Благодарение на нашите собственици на жилища, Австралия е водеща в света по потребление на слънчева енергия на глава от населението – с 22% по-високо на глава от населението от Германия или Япония през 2020 г., според Международната агенция по енергетика“, каза Джонстън.

Източник: pv-magazine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG