България предлага на ЕК да удвои ангажимента си за нови ВЕИ мощности

България трябва удвои целта си за изграждане на нови зелени мощности, за да успее да предоговори Плана за възстановяване и да спаси 12-те милиарда, предвидени за страната. Това каза в интервю за Economic.bg вече бившият енергиен министър Росен Христов.

Служебният кабинет беше задължен от парламента да започне преговори с Комисията и да предоговори част “Енергетика”, като целта е да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г.

Това, което обсъждахме в Плана за възстановяване и устойчивост в момента, е цел за изграждане на 3.5 GW нови мощности към 2026 г. Идеята е тази цел да бъде удвоена, като за сметка на това можем да намалим изискването за ограничаване на емисиите“, каза Христов.

С колко ще бъде намалена мощността на въглищните централи, ще покаже анализ на ресорното министерство , който трябва да предвиди натоварването, необходимо за българската енергийна система. По думите на Христов ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще трябва да работи с намален капацитет от 1/3 до около 1/4. На ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дългосрочният договор за изкупуване на енергия изтича през февруари 2024 г. и се очаква те също да намалят рязко производството, тъй като няма да има къде да продават електроенергията.

“Ние няма нужда да се отказваме от целта и да загубим всички средства по Плана, тъй като самата икономическа обстановка води до намаляване на производството, което пък води до намаляване на емисиите. В момента въпросът е да предложим на ЕК цел, която пазарът ни диктува и те са съгласни на този подход“.

Той коментира, че ако България просто така се откаже от ангажимента си, не оставя друга опция на Европейската комисия, освен тя също да се откаже от ангажимента си към България, тоест да загубим парите по Плана за възстановяване, включително и средствата по новата програма REPoweEU, което ние не искаме.

Цялото интервю на бившия енергиен министър Росен Христов четете в Economic.bg следващата седмица.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG