Франция прие нов закон за климата с мерки в подкрепа на фотоволтаичната индустрия

Законът има за цел по-специално да подобри качеството на въздуха в големите градове, да подпомогне обновяването на сгради, да насърчи електрическата мобилност, да се бори срещу конкретизирането на земята и дори да интегрира повече вегетариански менюта в ресторантите. „Това е изчерпателен и амбициозен текст, който трайно утвърждава екологията в нашия модел на развитие“, каза Барбара Помпили, министър на екологичния преход, в прессъобщение. „Сега сме съсредоточени върху следващата стъпка: въвеждането на вторичното законодателство за конкретно превеждане на мерките на текста в ежедневието на французите.“

По отношение на слънчевата фотоволтаична енергия няколко мерки биха могли да окажат пряко въздействие върху развитието на проектите през следващите години. Те включват намаляване на разходите за мрежово свързване на фотоволтаични системи с размер не повече от 500 kW и соларизация на нови сгради.

Според текста, от 1 януари 2023 г. нови търговски и промишлени сгради, както и складове и хангари с площ над 500 м2 и офис сгради с площ над 1000 м2, ще трябва да соларизират 30% от повърхността си. От 1 януари 2024 г. новите зони за паркиране на автомобили с площ над 500 м2 ще трябва да соларизират 50% от повърхността си и 100%, ако в района има навеси за автомобили.

Законът включва също така рационализиране на процеса на разрешаване за инсталиране на слънчеви електроцентрали върху земя, която не се обработва, както и в крайбрежните райони и възможност за обявяване на покани за търгове за мащабни проекти за съхранение и водород във Франция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG