Официално: Смарт Енерджи Груп строи завод за соларни панели и клетки до Стара Загора

В края на 2024 г. се очаква да бъде направена първа копка на строителството на завод за фотоволтаични панели и клетки в България. Ако всичко върви по план, производството на соларни панели би трябвало да стартира до края на 2025 г., а една година по-късно – производството на соларни клетки. Това съобщи Тодор Георгиев, съсобственик и изп. директор на „Смарт Енерджи Груп“ и управител на „Смарт Солар“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

През първата година в новия завод ще бъдат открити между 350 и 500 работни места, а когато заработи и производството на клетки – броят на заетите ще достигне до 800 души, каза гостът.

„Решението е взето, избрани са терени. Заводът ще е в района на Стара Загора, от гледна точка на комуникация и инфраструктура мястото е много добро. Би трябвало да нямаме проблем и с намирането на работна ръка, тъй като поради Европейската зелена сделка се очаква затваряне на част от мощностите в района за производство на ел. енергия от изкопаеми горива.“

За изграждането на завода ще са нужни 150-200 дка терени, работим по осигуряването им съвместно с община Стара Загора. Към проекта ще бъде изградена и фотоволтаична централа, която ще осигурява по-голяма част от енергията, необходима за производството на соларните клетки. Така ще затворим цикъла, обясни Георгиев.

На практика това ще бъде първият завод за производство на фотоволтаични панели и клетки в България и един от първите в Европейския съюз с такава комбинирана дейност. При отварянето на завода капацитетът му на производство ще бъде между 800 и 1000 мегавата на година (общата мощносст на панелите), като идеята е да се достигне до 2.4 гигавата на година, когато предприятието заработи на пълни обороти.

Ние сме над 15 години във фотоволтаичния бизнес и сме от първите компании в България, които проектирахме, строихме и поддържахме фотоволтаични централи. Имаме завършени обекти в България, Турция и в целия ЕС, каза Георгиев. Компанията от пет години произвежда и фотоволтаични панели в Турция, където има четири завода. В едно от предприятията от следващия месец ще започнат да се произвеждат и клетки за фотоволтаични модули.

Тодор Георгиев коментира и официалната позиция на Европейския съвет на производителите на фотоволтаични панели (ESMC). Преди дни организацията предупреди, че секторът е изправен пред екзистенциална заплаха заради субсидирания китайски внос, който залива ЕС.

„Надяваме се в бъдеще нещата да се развият в положителна посока, защото азиатските соларни панели са субсидирани и без субсидия в този момент не може да се работи. Ние имаме опита от Турция – там държавата предоставя редица преференции (данъчни и осигурнителни) за производството на фотоволтаични панели и клетки, тъй като това е технологично производство. Има и субсидии за строителството на фотоволтаични централи. Отделно, Турция е наложила сериозни антидъмпингови мита за вноса на китайски панели и така 80% от използваните панели в Турция са местно производство.“

В САЩ ситуацията е подобна – там също има субсидии и ние проучваме две терена в американски щати за строителство на заводи за фотоволтаични панели, каза Тодор Георгиев. Отделно в Щатите има данъчни и осигурителни облекчения, а при влагането на панели местно производство държавата дава допълнителни преференции (покриват се 10% от инвестициите във фотоволтаични централи, ако се ползват над 40% панели местно производство).

Ако има европейска регулация, а несъмнено ще има такава, това ще повлияе и на България. В Германия сега се говори много усилено за отпускането на държавна помощ при изграждането на заводи за соларни панели, както и за въвеждането на антидъмпингови мита за вноса на азиатски панели, разказа Георгиев. Според него пълна забрана на вноса на китайски панели е радикална мярка, която няма как да се случи, защото „ЕС няма как да отговори в следващите пет години на търсенето на такива панели“.

Трябва да има равен старт за европейските и азиатските производители, тогава ще има шанс за развитие на този бизнес в Европа, каза събеседникът. И припомни, че преди 10 години е имало антидъмпингови мита в ЕС, но след 5 години те не са били подновени и това е довело до затрудненията при европейските производители на соларни панели.

Видео от интервюто на Тодор Георгиев може да гледате ТУК

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG