Португалия удвоява целта си за слънчева фотоволтаична енергия до 2030 г. на 20,4 GW

Португалия удвоява целта си за слънчева фотоволтаична енергия до 2030 г. на 20,4 GW

Португалия актуализира своя национален план за енергетика и климат (NECP) и си постави за цел до 2030 г. да инсталира 20,4 GW фотоволтаици.

Новата цел е повече от два пъти по-висока от предишния национален план, в който се очакваше до 2030 г. да бъдат инсталирани 9 GW фотоволтаици. Тази цифра почти съответства на това, което страната се стреми да постигне след две години – 8,4 GW фотоволтаичен капацитет до 2025 г. Португалското правителство разглежда фотоволтаичните мощности като “основополагащи за изпълнението на целите” за декарбонизиране на производството на електроенергия през следващите десетилетия.

Три четвърти от целевия капацитет от 20,4 GW фотоволтаични инсталации ще дойде от проекти за комунални услуги (14,9 GW), докато останалите 5,5 GW се очаква да бъдат от соларни инсталации за собствено потребление или за потребление в близост до обекта (децентрализирани соларни инсталации в проекта).

С увеличаването на целта за фотоволтаичните проекти марката от 20,4 GW е малко над очакваното число, което Педро Амарал Жорже, главен изпълнителен директор на Португалската асоциация за възобновяема енергия (APREN), даде през март на изложението Large Scale Solar Europe по време на панел, посветен на основните предизвикателства пред Португалия, които включват проблеми с разрешителните и мрежовите предизвикателства, които биха могли да сложат край на ревизираното число.

Краткосрочната стратегия на Португалия за увеличаване на инсталирания капацитет от възобновяеми енергийни източници ще бъде чрез търгове за фотоволтаични и офшорни вятърни инсталации – като първият търг, посветен на слънчевата енергия, ще се проведе едва през 2019 г. и при едни от най-ниските цени, регистрирани по това време. Миналата година тарифите на предишните спечелили търгове участници за слънчева енергия бяха увеличени в съответствие с инфлацията, като това беше стъпка на правителството, за да гарантира икономическата жизнеспособност на проектите.

Вторият инструмент за ускоряване на растежа на фотоволтаичната енергия през следващите години ще бъде да се позволи на разработчиците на проекти да работят с мрежовия оператор за подсилване на мрежата, когато няма достатъчно капацитет, което ще засегне предимно по-големите проекти.

Друга технология, която ще има важна и “наистина значима” роля за декарбонизацията на Португалия, е зеленият водород, като град Синеш ще се превърне в един от основните европейски центрове през следващите години по отношение на производството на зелен водород. Повече от 20GW фотоволтаични мощности, предвидени за 2030 г., включват капацитета, инсталиран за производството на зелен водород.

Актуализираният проект на НПДЕВИ беше изпратен на Европейската комисия миналата седмица, когато крайният срок за членовете на ЕС беше определен за петък, 30 юни 2023 г., и когато повечето държави, като Франция и Германия, все още не са представили собствените си преразгледани цели за възобновяема енергия до 2030 г. Испания – с актуализирана цел за повече от 76 GW фотоволтаични мощности до 2030 г. -, Италия и Нидерландия са сред държавите, които вече са представили актуализиран НВЕК.

Като цяло приносът на възобновяемите енергийни източници към производството на електроенергия в Португалия се очаква да достигне 80 % през 2026 г., а до края на десетилетието броят им ще се повиши до 90 %, от които 39 процентни пункта се предвижда да бъдат от слънчева енергия. Вятърната и слънчевата енергия ще бъдат двете технологии с най-голям ръст през следващото десетилетие, се казва в доклада.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG