Следващият пробив за чиста енергия: Соларните ферми в морето

sledvashtiyat probiv za chista energiya solarnite fermi v moreto

Блъскани от вълни с височина до 10 метра в Жълто море на Китай на около 30 километра от брега на провинция Шандонг, два кръгли сала, носещи спретнати редици слънчеви панели, започнаха да генерират електричество в края на миналата година. Това бе решаваща стъпка към нов пробив в производството на чиста енергия.

Експериментът на State Power Investment Corp., най-големият разработчик на енергия от възобновяеми източници в Китай, и базираният в Норвегия разработчик Ocean Sun AS е един от най-известните досега тестове на офшорна слънчева технология. Това е потенциален напредък в сектора, който би позволил на места в морето да приемат възобновяеми енергийни източници и би помогнал на регионите с ограничена земя да ускорят прехода от изкопаеми горива, коментира агенция Bloomberg.

Повечето първоначални изпитания на слънчева енергия в морето са включвали малки по мащаб системи и все още има много предизвикателства за преодоляване – включително по-високи разходи и въздействието на корозивни соли или разрушителни ветрове. И все пак разработчиците са все по-уверени, че офшорната слънчева енергия може да се превърне във важен нов сегмент във възобновяемата енергия.

“Приложението на това е практически неограничено”, тъй като много региони имат ограничения върху използването на земята, включително части от Европа, Африка и Азия заедно с места като Сингапур и Хонг Конг, каза главният изпълнителен директор на Ocean Sun Børge Bjørneklett. “На тези места виждате, че има огромен интерес към тази технология.”

Шандонг, индустриалният център на юг от Пекин, планира да добави повече от 11 гигавата слънчева енергия в морето до 2025 г. и в крайна сметка да изгради 42 гигавата, повече от сегашния капацитет за производство на електроенергия в Норвегия. Съседният Дзянсу има за цел да добави 12,7 гигавата, докато провинции като Фудзиен и Тиендзин също проучват предложения. Япония, Холандия и Малайзия са сред другите нации, които подготвят своите тестови проекти.

Източник: https://business.dir.bg/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG