Смарт Енерджи с успешно IPO на борсата в Истанбул

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri, листвани на Borsa İstanbul с церемонията, проведена на 24 март 2022 г. Акциите, предлагани на потенциалните инвеститори, започнаха да се търгуват в BIST STARS с код на тикер „SMRTG“.

В обръщението си на церемонията по откриването, Коркмаз Ергун, главен изпълнителен директор на Borsa İstanbul A.Ş., заяви следното:

„Уважаеми гости,

Днес ви приветствам с добре дошли, на церемонията по откриването, организирана от нашата фондова борса, докато празнуваме листването на Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri на нашата борса.

Ние сме щастливи да видим тази изявена компания, която работи в сектора на възобновяемата енергия и осигурява приток на чуждестранна валута към страната ни чрез износ благодарение на своите инженерни и проектни услуги.

Тъй като значението на възобновяемата енергия продължава да нараства с променящите се климатични условия и нарастващите рискове в енергийните доставки, аз твърдо вярвам, че виждането на нашите компании за възобновяема енергия на нашата фондова борса както по отношение на опазването на околната среда, така и по отношение на енергийната независимост на нашата страна е изключително важно. Това IPO е от голямо значение за нашата компания, тъй като ще бъде конкурентоспособна в световен мащаб с подкрепата, която получава от нашите инвеститори.

Уважаеми гости,

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri стартира изключително IPO с обща стойност на IPO от 535 милиона TL и продажба на 102 хиляди инвеститори. По този повод бих искал да благодаря на всички, които допринесоха за този успешен IPO процес, на всички служители на компанията и на посредническата институция. Пожелавам му да бъде благоприятно за нашите капиталови пазари. Бих искал да приветствам Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri в семейството на Borsa İstanbul.”

Технологични и търговски гиганти като Apple, Amazon и Walmart са сред водещите компании, използващи възобновяеми източници на енергия. В Турция Smart Solar Technologies, която се стреми да оцени глобалните възможности, планира да инвестира ресурсите, които печели от излизането на борсата в технологии за слънчеви клетки и стартиращи фирми

Ангажиментът към възобновяемата енергия нараства през последните няколко години, тъй като инвестициите в тази област се увеличават, като технологичната индустрия за търговия на дребно оглавява инициативата.

Компании, включително изтъкнати имена като Apple и Amazon, възприемат възобновяемите източници на енергия в тласък за екологизиране на операциите и ограничаване на въздействието им върху околната среда.

Apple е корпоративен лидер в САЩ с близо 400 мегавата (MW) инсталиран слънчев капацитет, следван от други гиганти като Amazon и Walmart, според доклад на Индустриалната асоциация за слънчева енергия (SEIA).

Що се отнася до Турция, инвестициите се увеличават успоредно с увеличаването на използването на слънчева енергия.

Smart Solar Technologies е сред нарастващите играчи в индустрията, определяйки себе си като една от водещите интегрирани компании за слънчева енергия в Европа.

Работи в инсталационни услуги до ключ и производство на фотоволтаични модули и предлага широка гама от решения за слънчева енергия за търговски и търговски потребители.

Базираната в Истанбул компания успя да приключи 2021 г. с оборот от около 95 милиона долара (14,05 милиарда лири). Добавяйки темп към амбициите си да стане основен играч на глобално ниво, сега той е кандидат на фондовия пазар, с излизането на борсата на Borsa Istanbul Stock Exchange (BIST).

Инвестиции в клетъчни технологии

Smart Solar Technologies планира да добави към своите инвестиции в научноизследователска и развойна дейност (R&D), както и да подкрепи технологични стартиращи компании, според нейния съосновател и главен изпълнителен директор Халил Демирдаг.

Демирдаг казва, че компанията ще разпредели една трета от ресурсите, които спечели от IPO, за инвестиция в квартал Aliağa в егейската провинция Измир, където планира да създаде завод за производство на слънчеви клетки.

Заявявайки, че ще увеличат инвестициите си с клетъчна технология, която е градивният елемент на слънчевите панели, Демирдаг каза: „Зад нашата история за публичност се крие идеята за брандиране, институционализация и „да станем глобален играч.“ Ние се стремим да растем по-бързо. и увеличаване на рентабилността.”

Голям потенциал

По-нататък Демирдаг обясни целта на компанията да постигне годишен оборот от милиарди долари през следващите 10 години, като подчерта високия потенциал на инвестициите в слънчеви клетки за Турция.

„Турция може да бъде сериозен играч в областта на клетките в света. Страната ни има потенциала да се превърне в силен играч в слънчевата енергия чрез ръст, подобен на този в автомобилния сектор“, отбеляза той.

Инвестициите са обещаващи за бъдещето на индустрията, каза Демирдаг. „Турция не е в първите пет по слънчева енергия в света, но ще стане“, отбеляза той.

Индустрията на слънчевата енергия осигурява работни места на около 100 000 души в Турция, каза Демирдаг, който е и ръководител на Турската асоциация на индустрията за слънчева енергия (GENSED). Той също така посочи, че в слънчевата икономика се генерират около 3 милиарда долара годишно.

Smart Solar Technologies управлява своето производство, като използва най-новите технологии, каза главният изпълнителен директор.

„Ние инсталираме двустранни слънчеви панели. Благодарение на това можем да получим слънчева енергия дори от отражения от бял сняг или бели камъчета, положени върху повърхност“, каза той.

Демирдаг заяви, че са започнали бизнеса си в Сариоглан, малък град в централната турска провинция Кайсери, който е много конкурентен и се нарича „най-северният регион на слънцето“.

„Имаше заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Завършихме инсталация в сътрудничество с базираната в Китай Sumec. До 2015 г. Турция изложи регулации, проправящи пътя преди спирането на местното производство на слънчева енергия и вноса. Така че решихме да се разрастваме и с обща инвестиция от 30 милиона долара, от които 12 милиона бяха направени на първия етап, създадохме съоръжения в Гебзе, където в момента е в ход нашето производство.”

Снимка: Интернет

По материали от чуждестранни медии

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG