Италианската държава ще финансира с 3 милиарда евро изграждането 4 гигавата фотоволтаични мощности

Като част от плана си за възстановяване от Ковид кризата италианското правителство ще инвестира 3 милиарда евро за нови мощности от възобновяеми енергийни източници като огромната част от тях ще са фотовотлаични централи.

Един милиард и 100 милиона евро ще получи аграрния сектор на Италия за изграждане на фотоволтаични мощности като целта е да се намалят разходите за електрическа енергия в сектора и по този начин да се подобри неговата конкурентоспособност.

Други 2 милиарда евро ще финансират изграждане на мощности за т. нар. „енергийни общности”. Енергийните общности са обединения на кооперативен принцип на хора живеещи или ползващи обща сграда, които развиват капацитета на сградата да произвежда енергия, която самите те потребяват.

Общият инсталиран капацитет на новите мощности трябва да достигне 4 хиляди мегавата. Като освен за инсталирана мощност Италия ще осигури финансиране и за изследователска и развойна дейност, свързана с производството на батерии и развитие на потенциала за съхранение на енергия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG