ЕС иска огромен ръст на производството на фотоволтаични панели

Европейските производители на слънчева енергия ще се нуждаят от 42 пъти повече годишен производствен капацитет на фотоволтаични клетки, ако повишените амбиции на Европейската комисия трябва да бъдат изпълнени с продуктите Made in Europe. Американската изследователска фирма Wood Mackenzie публикува това число, за да илюстрира колко изостанала е европейската промишленост.

Комисията заяви, че има амбиция да задвижи най-малко 420 хиляди МW нов капацитет за производство на слънчева енергия през това десетилетие, в опит да откаже блока от руския газ. WoodMac изчисли, че Европа ще достави около 331хиляди МW нова слънчева енергия до 2031 г. и тази седмица заяви, че плановете на комисията „RePower EU“ имат потенциал да удвоят това число.

Базираната в Единбург изследователска фирма обаче посочи, че „почти всички“ от 60 000 килотона суровина за слънчеви панели, полисилиций, които Wacker Chemie произвежда всяка година, се изнасят за Китай, тъй като в Европа няма капацитет. Запазването на продукта ще изисква 10 пъти повече производствен капацитет, 21 пъти повече линии за производство на клетки и три пъти повече капацитет на соларните модули, изчислява WoodMac.

В него се казва, че постигането на повишената амбиция, очертана от комисията, ще изисква три пъти повече годишен производствен капацитет на полисилиций, 20 пъти повече линии за пластини, 42 пъти повече производство на клетки и шест пъти повече модулни възможности. Разходите за суровини за слънчеви панели доведоха цените на панелите до ръст от повече от 20% през 2021 г., според WoodMac. Цената на полисилиция се е утроила през последните 18 месеца и се очаква да остане „повишена“ през цялата 2022 г.

Източник: PV – magazine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG