Испанската банка “Banco Santander” финансира със 128 млн. евро 216MW фотоволтаици

Испанската банка Banco Santander финансира със 128 млн. евро 216MW фотоволтаици

Испанският независим производител на електроенергия (IPP) Opdenergy е осигурил 128 млн. евро (143 млн. щ.д.) за финансиране на 216MW фотоволтаични централи в Испания.

Финансирането е подписано с испанската банка Banco Santander за разработването и пускането в експлоатация на пет соларни централи, три от които се намират в слънчевия район Бадахос, Естремадура – в региона се намира най-голямата в момента фотоволтаична централа в Европа – и които ще бъдат финансирани със 72,7 млн. евро за кумулативен капацитет от 131 MW.

Другите два соларни проекта ще бъдат разположени в централнозападната част на град Самора, Кастилия и Леон, и ще имат инсталирана мощност от 56 MW и 29 MW всеки, а финансирането на тези проекти ще бъде 55,3 млн. евро.

Всичките пет проекта в момента са в процес на изграждане и всички те са осигурили дългосрочни споразумения за закупуване на електроенергия (СИЕ) с неразкрити субекти.

Луис Сид, главен изпълнителен директор на Opdenergy, заяви: “Финансирането на тези проекти подкрепя стабилността на нашия бизнес модел и ни позволява да продължим да растем и да развиваме стратегическия си план според графика.”

Освен това испанската IPP разполага с портфолио от 1,9 GW активи в експлоатация и в процес на изграждане на няколко пазара в Европа, САЩ и Латинска Америка, като същевременно има допълнително портфолио от проекти с капацитет от близо 12,7 GW в различни етапи на развитие.

Миналия месец компанията получи 866 млн. евро от частната инвестиционна компания Antin Infrastructure Partners, за да придобие всички акции на IPP.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG