OMV Petrom купува соларни паркове с мощност 710 MW

фотоволтаични централи OMW

Румънската OMV Petrom купува няколко фотоволтаични парка, които в момента се разработват и са на етап проекти от датската компания Jantzen Renewables ApS. Соларните централи ще са с обща инсталирана мощност от около 710 мегавата (MW) и се намират в южния окръг Телеорман, граничещ с България.

Приключването на сделката се очаква през второто тримесечие на следващата година, когато проектите ще достигнат етап „готови за изграждане“, съобщават от компанията.

Парковете ще бъдат един от най-значимите фотоволтаични проекти в Югоизточна Европа, захранващи еквивалентното потребление на 280 000 румънски домакинства годишно.

Избраните места за фотоволтаичните паркове имат потенциал за големи добиви по отношение на слънчевата енергия. По този начин очакваното производство за 25 години работа е 23 900 GWh. Проектите вече имат достъп до националната електропреносна мрежа.

Групата за петрол и газ, контролирана мажоритарно от австрийската OMV, се стреми да има поне 1 гигават (GW) инсталиран възобновяем капацитет до 2030 г., включително чрез партньорства.

“В допълнение, това ни позволява да отговорим адекватно на непрекъснато нарастващото търсене на зелена енергия, като същевременно допринася за укрепването на сигурността на доставките и енергийната устойчивост на Румъния“, коментира Франк Нийл, член на изпълнителния съвет на румънското дружество.

Източник: www.economic.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Контактна форма

Contact Form BG